V naší třídě 4.B. máme hlívu ústřičnou. Je docela lehké si právě tuto houbu vypěstovat, ať si ji chci vypěstovat doma ve třídě nebo lidně i v teplejší chatě. Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat velice jednoduše. Stačí jen mít kyblík o průměru cca 20cm, kávovou sedlinu, semena hlívy ústřičné, lopatku nebo něco na promíchání a papírovou pásku. Do kyblíku vyvrtáme 4 díry na stranu a na víko nalepíme papírovou pásku. Na začátek dáme do kyblíku cca 3cm kávové sedliny a jeden sáček semínek hlívy ústřičné. Každý týden kbelík otevřeme a přisypeme tak zhruba 2cm kávové sedliny. Tento proces se opakuje pouze 6 krát a pokaždé pečlivě zalijeme. Tady máte recept na hlívové rizoto ze slaninou.
Suroviny:
hlíva ústřičná 600 g
slanina 15 dkg
zakysaná smetana 1 kelímek
zeleninový vývar 1,5 l
rýže 400 g
parmazán
máslo 1/8
sůl, pepř
čerstvá bazalka
Postup:
Na másle osmažíme nakrájenou hlívu ústřičnou. Přidáme slaninu na kostky a osmaž. Přisypeme rýži a opékáme asi minutu. Po chvilce zalijeme zeleninovým vývarem a 15 až 20 minut vaříme bez míchání, než
bude rýže uvařená na skus po sejmutí ze sporáku vmícháme zakysanou smetanu. Dochut‘ solí a pepřem. Navrch nastrouháme parmazán. Dozdob pár lístky čerstvé bazalky.
ZS Klausova 2018
Prohlášení o přístupnosti